• Ansök om stipendium

  • Ansök om stipendium

Eva Johansson

Reseberättelse från 4th European Clincal Cytometry Course i Bremen 16-17 sept 2008
escca = european society for clinical cell analyses

Efter att ha studerat inbjudan och programmet till escca´s kurs som skulle hållas i Bremen den 16-17 september blev jag eld och lågor för att åka dit. Det innehöll ju precis allt som vi jobbar med och täckte in mycket av det som är lite knivigt, t.ex MDS, T-cellslymfom och PNH som vi kör, men har begränsad erfarenhet av. Jag fick med mig Anders Bredberg, läkare på Cytometrilab, Eva Norström , ST-läkare på kem.lab, intresserad av att jobba med flödescytometri samt Birgitta Frohm som jobbar med flödescytometri på Wallenbergs forskningslaboratorium. Vi hyrde bil, och måndag middag styrde vi kosan mot Bremen!

Kursen var uppdelad i 2 olika nivåer: Cytometry Toolbox 1 och 2 och Basic leukemia för nybörjare inom flödescytometri samt Lymfom, Avancerad leukemi och Myelodysplasi för deltagare med mer erfarenhet. På förmiddagarna var det föreläsningar för respektive nivå. På eftermiddagen gick vi till olika grupprum beroende på vilken kurs man anmält sig till. Jag hade anmält mig till kursen i MDS. Det är svårt, så jag tänkte helt enkelt att där har jag mest att lära! Så sant! Vi fick oss tillskickat en CD med 26 olika fall, på vilka det körts mellan 20-30 rör som vi skulle analysera innan kursen. Tyvärr följde det inte med någon som helst information, anamnes eller frågeställning till fallen så analys av dom blev svårt och tidskrävande.

Lätt chockad funderade jag på att byta till Basic Leukemia kursen istället för jag tänkte att här har jag tagit mig vatten över huvudet, jag klarar inte det här. Som tur var så gjorde jag inte det, Basic kursen var basic, föreläsningarna på Avancerad Leukemi var mycket bra och innehållsrika. Ämnen som behandlades var: Normal utmognad av myelopoesen och monopoesen, normala och reaktiva lymfkörtlar, Immunfenotypning av CD34+ celler i MDS, MRD i AML och diagnos av Hodgkin´s lymfom med flödescytometri, T-cells leukemi/lymfom, B-cells kronisk lymfoproliferativa disorders, PNH samt MRD i ALL.

MDS kursen på eftermiddagarna leddes av Alberto Orfao. Nu blev det genomgång av utvalda fall från hemläxan. Det är trevligt att jobba i mindre grupper, det ger större utrymme för spontana frågor och diskussioner. Alberto Orfao imponerade med sitt stora register av antikroppar och alla olika kombinationer för att hitta varje tänkbar cellpopulation i benmärgen. Men berättade han, det tog även honom en halvtimma per patient att gå igenom den MDS panel han visade oss. Allt är vi nog inte mogna för att ta med i vår panel, men en del ska testas i hemmiljö!

Den stora galamiddagen gick av stapeln på onsdag kvällen. Men eftersom vi inte skulle delta i den efterföljande konferensen så satte vi oss i bilen och körde hem. Då fick vi några timmar att berätta för varandra om vad vi lärt oss för vi hade alla 4 varit på olika kurser.

Jag vill tacka SFF och BD för stipendiet. Det är uppmuntrande att få och ger möjlighet att få delta på fler kurser och konferenser.

Eva Johansson BMA

Cytometrilab

Malmö