• Ansök om stipendium

  • Ansök om stipendium

Annika Hult

Reseberättelse från ISBT, Berlin 2010

Mitt namn är Annika Hult och jag fick i år stipendium på 5000 kr från Svensk förening för flödescytometri för att få möjlighet att åka till ” The XXXI Intenational Conference of the ISBT (International Society of Blood Transfusion http://www.isbtweb.org/ ) vars internationella konferens i år hölls den 26/6-1/7 i Berlin. Till vardags jobbar jag 50% på ICH-lab i Lund och 50% är jag doktorand där mitt projekt har titeln ”Studies of ABO-related carbohydrates and glycosyltransferases”.

ISBT är en relativt stor konferens med ca 3 500 deltagare från hela världen med ett digert och varierande program som täcker ett flertal områden inom transfusionsmedicin, t.ex. givarrekrytering, blodkomponenter, serologi, genomisk typning av blodgrupper, stamcellsskördar och cellterapi. Detta gjorde att det fanns många intressanta föreläsningar att välja på och att man tyvärr inte kunde gå på allt man ville. De föreläsningar jag valde att lyssna på rörde framför allt blodgruppsserologi, stamceller och cellterapier. Några av de ”keynote lectures” som hölls varje dag var också mycket intressanta även om ämnet låg en bit ifrån det jag jobbar med. Man kan alltid lära sig något!

Antalet inskickade abstrakt var rekordstort vilket gjorde att postrarna var så många att de fick delas upp och presenteras på två olika sessioner. Jag presenterade två postrar och var medförfattare på ytterligare tre. Mina två postrar hade titlarna: ”Flow Cytometric Assessment of Carbohydrate Histo-Blood Group Expression on Leucocyte Subpopulations” och “Weak A Phenotypes Associated with Novel ABO Alleles Carrying the A2-Related 1061C Deletion and Various Missense Amino Acid Substitutions”. Efter presentation på den posterwalk som gick av stapeln på tisdagskvällen fick den senare en “guldstjärna”, dvs. räknades bland de 10% bästa postrarna. Detta gjorde förstås både mig och min handledare mycket nöjda.

Som avslutning på konferensen hölls en bankett i Kronprinzenpalais som låg på Unter den Linden. Detta var en vacker byggnad där de hade dukat upp både inomhus och utomhus (i den nästan 30 gradiga värmen) och under kvällen pågick det underhållning från olika tidsepoker, trollkonster, dans, teater. Mycket trevlig tillställning där man fick möjlighet att mingla och prata med många människor.