• Ansök om stipendium

  • Ansök om stipendium

Annika Hult

Reserapport från :

AABB Annual Meeting and TXPO 2007

October 20-23 Anaheim, California, USA

Anaheim Convention Center

Mitt namn är Annika Hult och jag fick 2007 BDs resestipendium på 5000 kr som till en delfinansierade min resa till AABBs (www.aabb.org) konferens som i år hölls i Anaheim, Kalifornien. Jag arbetar till vardags som BMA på Blodcentralen Skåne, Lund där jag fördelar min tid mellan ICH-lab (Immunocytohematologi) 30 % och forskning/utveckling 70 %. AABB (American Association of Blood Banks) Annual Meeting and TXPO är en konferens med ca 7000 deltagare som hålls årligen och behandlar olika aspekter inom transfusionsmedicin
som t.ex. serologi, givarrekrytering, stamcellstransplantationer, blodöverförd smitta, blodgruppsgenomisk typning och aktuell forskning och utveckling.

Anaheim ligger strax söder om Los Angeles och är egentligen mest känt för att Disneyland finns där. Anaheim Convention Center ligger vägg i vägg med nämnda nöjesfält så hela området var en blandning av amerikaner på semester iklädda Musse Pigg-öron och mer seriösa konferensdeltagare. Tyvärr så härjades Kalifornien av hemska bränder under tiden konferensen pågick och även om detta inte skedde precis i närheten, låg rökmolnen svarta och tjocka på horisonten och hundratusentals människor evakuerades från sina hem. Dagarna på konferensen var fullspäckade från morgon till kväll.

Problemet var dock att välja ut vilka sessioner man ville gå och lyssna på då programmet var omfattande och många intressanta föreläsningar hölls parallellt. Ett axplock av vad jag valde att lyssna på: ”Immunoglobulins: Current Concepts”, ”Scientific Advances in Hematopoietic Stem Cell Transplantation”, ”Advanced DNA Analysis vs. Serology”.

Utanför det ordinarie programmet, fanns det också möjlighet att gå på sessioner som sponsrades av olika företag, t.ex. frukost i samband med föreläsningar som (naturligtvis) var inriktade på deras utveckling och nyaste produkter. Vi har i Lund utvecklat en flödescytometrisk metod för detektion av svagt ABO-uttryck på erytrocyter och under våren 2007 gjorde jag ett 20p magisterprojekt som utmynnade i att jag skickade in ett abstract ”Semiquantification of A and B Antigen Levels Acquired by Red Cells from Group O Donors after Blood Transfusion or Stem Cell Transplantation” till AABB. Abstractet blev antaget som poster och dessutom uttagen att delta i ”Outstanding Poster Session” vilket innebar att man fick en guldstjärna upphängd ovanför sin poster. På söndagskvällen var det invigning av postersessionen med vin, bubbel och tilltugg. Jag stod på plats vid min poster och folk minglade förbi, stannade och diskuterade min poster vilket var mycket trevligt och intressant.

Kvällarna var fullbokade med sociala aktiviteter och middagar med andra konferensdeltagare. Sista kvällen gick AABBs bankett av stapeln. Före banketten hölls ”The Presidents Reception” som var för endast speciellt inbjudna gäster. Jag blev medbjuden dit som gäst till min chef, Professor Martin L Olsson, vilket gav mig möjlighet att mingla med intressanta personer inom transfusionsmedicin. Banketten var också trevlig med god mat, prisutdelningar, musik och dans och var en bra avslutning på några intensiva, lärorika och intressanta dagar.

Att få chansen att åka på stor, internationell konferens som AABB gav mig möjligheten att träffa andra med samma intresseområde, utbyta erfarenheter, knyta kontakter och inse att jag
aldrig blir fullärd.